|

En el nucli urbà de Jesús Pobre apareixen diferents llocs a visitar.  En ell podem vorer l’esglèsia del poble del segle XVII, i exemple de l’arquitectura franciscana; el convent situat al costat de l’esglèsia i construït en el segle XVIII on es conserven uns plafons ceràmics del mateix segle amb imatges que representen la vida de fra Pere Esteve.  Prop de l’esglèsia i el convent, trobem el pou del Pare Pere,  pou amb capelleta del segle XVIII utilitzat de manera comunal per a que els veïns s’abastiren d’aigua; i el riurau del Senyoret, un dels més grans de la Marina, construït en el segle XIX i actualment  restaurat.

Altre dues visites que es poden fer són les dels molins de vent i el Racó Tafarra.  Els molins de vent situats en el tossalet dels molins datats en els segles XVII i XVIII i ens donen un exemple de l’explotació  econòmica del territori durant aquesta època. En el Racó Tafarra podrem submergir-nos en un bosc Mediterrani i els seus aromes a escassos metres del centre urbà.  Per acabar les visites en el centre urbà, podem visitar el Tossalet de la Cabreta, la Bassa dels Moros i l’alqueria de Bisserot.

En el Tossalet de la Cabreta podem gaudir d’unes vistes espectaculars de les Valls i de la Badia de Xàbia; la Bassa dels Moros,  construcció hidràulica datada entre el 1550 i 1609, ens mostrarà un exemple de l’aprofitament de l’aigua i finalment podrem visitar l’alqueria de Bisserot del segle XVII.

Deixant a banda el Montgó, de sobra conegut, existeixen altres llocs en Jesús Pobre on es pot gaudir de la natura.  És molt recomanable fer una passejada per les Valls, un paratge agrari pràcticament fossilitzat i on es poden visitar diferents monuments.  Aquests són l’alqueria de Colomer, casa forta construïda en el segle XVII, la Casa dels Patos, construïda en el segle XIX per al treball de la pansa, l’olivera mil·lenària, gran exemple de la continuació del cultiu en la zona i finalment els Corrals del Montgó, grans corrals del segle XVII-XVIII.

Per finalitzar les visites, es poden visitar l’alqueria de les Benitzaines i la de Ferrando, les dues dels segle XVII i allunyades del nucli urbà.

Rutes amb bicicleta

Aquesta ruta dona la volta al Parc Natural del Montgó, descobrint la zona agrícola de gran bellesa i valor ambiental al voltant del massís, entre els municipis de Dénia i Xàbia. El seu traçat, de dificultat moderada per no existir grans desnivells, està pensat per a ser accessible a un ampli ventall d’usuaris.

La ruta mostra, a colp de pedal, totes les cares d’aquesta emblemàtica muntanya. Podem completar-la per mar, gràcies als vaixells de línia entre els dos ports, contemplant els impressionants penya-segats del Cap de Sant Antoni a més de 160 m d’altura sobre la mar. Trobem paisatges i racons amagats del món rural, espais que ens parlen de temps passats on l’home vivia en harmoniosa integració amb la natura.

Durant el recorregut veiem construccions com cases de camp, alqueries, pous i especialment els típics riu-raus de la comarca. Passem per camps de tarongers, oliveres, ametllers, vinyals, formant un mosaic natural de diferents colors. També trobem alguns arbres monumentals, autèntiques obres d’art vives, esculpides al llarg de molts anys. Tot un regal de la natura en 26 km de recorregut, per a gaudir sense preses, amb pais

Descarregar ruta (4,9 MB)

questa és una de les rutes més atractives que podem fer pels voltants de Dénia. Ha estat marcada recentment pels ajuntaments de Xàbia i Dénia. Encara que el nostre recorregut segueix en gran part aquesta ruta, convé estar atents a la descripció, ja que en alguns punts falten indicacions i a més, de vegades, ens desviarem d’ella.

Es tracta d’un agradable passeig cicloturista que envolta l’emblemàtica muntanya del Montgó. La ruta en bicicleta travessa camps d’ametllers, tarongers i vinyes, i creua l’encara idíl·lic poble de Jesús Pobre per continuar per una plana prelitoral on el verd dels conreus i de les muntanyes i el blau del mar al fons, són encara els colors predominants. La tornada en vaixell ens descobreix la cara marina del Montgó, amb els impressionants penya-segats del Cap de Sant Antoni, el seu far a la vora del precipici i les torres aixecades per a mirar el mar a la recerca de pirates.

Descarregar ruta (1,2 MB)

Aquest passeig senzill i apte per a tota la família, ens acosta als pobles de Gata de Gorgos i Jesús Pobre, recorrent tranquil·lament els camps de vinyes, ametllers, oliveres i garrofers que els envolten. La ruta és un viatge en el temps en el qual podem imaginar la manera de vida dels habitants de la zona, a través dels vestigis que ens anem trobant en el camí: els antics pous d’aigua, les restes dels molins de vent tan nombrosos i necessaris fins fa relativament poc temps el cereal era el cultiu predominant. Descobrirem a més paratges encisadors per a descansar com la Font de la Granota o l’antiga olivera mil·lenària.

Descarregar ruta (1,3 MB)

Rutes a peu

Pujada al Montgó des de Jesús Pobre pel barranc de l’Hedra i baixada pel camí del Coll de Pous. Per dalt de la serra, recorregut normal passant per la Creu de Dénia i pel cim del Montgó.

– WIKILOC

Pujada des de Jesús Pobre. La senda va pel barranc de l’Hedra, després ja s’uneix a la pujada tradicional. Sens dubte la pujada més bonica al Montgó

– Wikiloc

Pujada al jaciment del Pic de l’Aguila des de la carretera de Xàbia a Jesús Pobre.

– Wikiloc

Comments are closed.

Close Search Window