El Nostre Poble

Dins del terme de Dénia, en la vessant sud del Montgó, i a tocar de la fita dels termes de Dénia, Pedreguer, Gata i Xàbia, trobem el poble de Jesús Pobre. Nucli constituït com a Entitat Local Menor en Maig de 1999.

El Poble, amb 718 habitants aproximadament, conserva les característiques d’una població menuda, amb la tranquil.litat com a principal element a destacar, encara que les platges i la ciutat de Dénia es troben a tan sols 10 kms.

El paissatge està marcat per la proximitat del Parc Natural del Montgó, que amb una alçada màxima de 753 m. abraça a Jesús Pobre per la part nord, imposant el seu caràcter de muntanya emblemàtica.

La part sud està formada per les terres de conreu, amb les típiques cases de camp que progressivament van adequant-se com a segones residències, i per suaus ondulacions del terreny denominades tossalets. Entre ells que podem destacar el Tossalet dels Molins, que porta aquest nom perque en la seua part més alta hi resten les ruïnes de tres molins construïts al segle XVIII i que durant molts anys han segut utilitzats per a moldre els cereals que es produïen en la zona.

Els cultius tradicionals de secà (vinyes, ametlers, olivars, etc…) estan sent sustituïts pels cítrics de regadiu, però encara podem destacar la producció de raïm de moscatell pel consum de taula.

El calendari festiu és molt divers, començant el mes de gener amb la cavalcada de reis i la celebració de Sant Antoni Abat, continuant amb el carnestoltes i un llarg etcétera durant tot l’any, del que caldria destacar les Festes Patronals que es celebren durant deu dies de finals de maig o principi de juny amb un programa molt variat, i les Festes del Cabrerot (raïm menut) al voltant del 9 d’octubre (dia dels valencians).

La cuina de Jesús Pobre ve caracteritzada pels productes de temporada, destacant com a plats les coques amb tot tipus de verdures, els arrossos ( amb fesols i naps, amb fava pelada, amb bajoques,…) i els guisats (perolet, faves sacsejades, xones,…) entre altres.

Per a conéixer millor Jesús Pobre podem passejar pels seus carrers o pels voltants i visitar les alqueries del Colomer i de Ferrando o el Tossalet dels Molins, gaudir del Parc Natural del Montgó, degustar les picaetes que com a aperitiu ens ofereixen els bars del poble, etc.

El Nostre Entorn

Jesús Pobre es troba situat en el cor del Parc Natural del Montgó en la seva cara sud.

El seu territori és el més ben conservat dels voltants del parc i encara conserva un paisatge de gran valor.

Gràcies al seu lloc privilegiat, Jesús Pobre conta amb una temperatura més suau en els mesos de més calor (2 graus menys) que els territoris més al nord. 

Per això es pot gaudir d’una millor temperatura a pocs kilòmetres de les costes de Dénia i Xàbia.

 

Història i llocs d’interès

Poblat iber de l’Alt de Benimaquia

Les arrels de Jesús Pobre estan unides al Montgó, en ell es troba el primer assentament de població del seu terme. 

Es tracta del poblat iber de l’Alt de Benimaquia.

Aquest poblat, del segle VI a.c., és un dels primers llocs on es produeix vi en la Comunitat Valenciana.  Situat a 225 metres d’altura disposava d’una fortificació de forma angular amb dues torres per a defensar el seu preat producte. 

La seva producció de vi estava destinada a l’exportació i amb ells comerciaven fenicis i grecs, amb els quals s’establiren relacions comercials que portarien aquest vi arreu del Mediterrani.

 

Alt de Benimaquia
Alt de Benimaquia – Font: contestania.com

Poblat iber de Coll de Pous

El segon poblament que ens arriba en el temps també es troba en el Montgó. Es tracta del poblament iber de Coll de Pous, molt pròxim al nucli urbà i en la cara sud d’aquesta serra. És un jaciment inèdit del segle IV a.c. molt destruït pels posteriors abancalaments. Aquest jaciment és conegut per la troballa excepcional del tresor del Montgó. Aquest tresor estava compost per 16 monedes, peces de plata i 1000 grams de plata fundida en lingots dins d’un vas, que actualment ha desaparegut.

En època romana trobem en la partida Bisserots una terrisseria romana datada en el segle II d.c. En ella es produïen àmfores de distint tipus per emmagatzemar vi i oli. Esta producció era possible gràcies a dos forns per a coure l’argila. En aquesta terrisseria l’espai estava ben dividit amb la zona per a la vida doméstica, una dels forns i l’abocador d’elements sobrants de la terrisseria. 

En aquest moment hi hauria una via de comunicació amb Dianium que passaria per Jesús Pobre cap a altres forns i Vil·les situats en la zona de Les Valls.

Fins el segle X-XI no s’ocuparà l’actual emplaçament del poble amb l’alqueria musulmana de Benissadeví de la qual es tenen poques noticies. Només es coneix que formava part dels dominis del Castell de Daniya (Dénia musulmana). El que sabem es que anteriorment a l’expulsió dels moriscos en 1609 ja havia desaparegut. Probablement la seva població passaria a altres zones rurals a disposició de nous senyors. En el segle XVII es consolida la població del terme de Jesús Pobre amb les alqueries ja cristianes de Colomer, Ferrando, Bisserots i Benitzaines. 

Però el que serà la localització definitiva del poble l’establirà la fundació en la segona meitat del segle XVII de l’ermitori de Jesús Pobre per part del franciscà fra Pere Esteve. A partir d’aquest punt la població anirà incrementant-se amb la fundació en el segle XVIII del convent de franciscans. El nucli actual de Jesús Pobre quedarà fixat amb aquestes fundacions i és el que actualment observem. 

Per les seves característiques, bona situació geogràfica, terres fèrtils…, el territori de Jesús Pobre va ser ocupat per totes les civilitzacions que passaren per aquestes terres.  

Molino Jesus Pobre


APROXIMACIÓ A LA HISTÒRIA DE JESÚS POBRE AL S. XIX

La desamortització del convent franciscà

Com a efecte de la Guerra de Successió l´austriacista Dénia va quedar molt malparada, però per la seua condició de plaça militar estratègica passà a regir una Governació que s´estenia des de Gandia a Altea i durant el set-cents recuperà la seua població (2.117 h. el 1787). L´any 1804 Dénia es reintegrà a la Corona i superades les penalitats de la guerra del Francés esdevé una gran plaça mercantil i la seua burgesia prosperà al ritme d´un tràfic portuari encapçalat per l’explotació de panses.

 

JESÚS POBRE EN EL SEGLE XVII

La fundació d’ermitatge del Pare Pere

Benissadeví no apareix en el còmput de població de Jerómino Muñoz (1565-1572), ni en la relació de cases de cristians vells i nous de 1609, ni tampoc en la llista de població de València del 1646. Així doncs, no coneixem l´estat dels seus habitants com ho podem determinar, en canvi, en altres localitats de la Marina. L´historiador Roc Chabàs ens indica com Dénia estava enmig dels llocs de moriscs., i tant era així, que en el temps de la seua expulsió, només Dénia, Xàbia i Murla eren habitades per cristians vells, i encara l´última tenia un raval de moriscs, els quals omplien els altres llocs del marquesat – a excepció de la població mixta d´Ondara- en el qual hi havia molts pocs cristians, aquests

La EATIM de Jesus Pobre en Xifres

POBLACIÓ CENSADA
(Març de 2015)
0
Habitants
ALTITUD
Sobre el nivell del mar
0
Metres
ÀMBIT D'INFLUENCIA
Extensió
0
Km2
PARTIDES
EATIM
0
Partides
DISTÀNCIA
De Jesús Pobre a Alacant
0
Km
DISTÀNCIA
De Jesús Pobre a València
0
Km
DISTÀNCIA
De Jesús Pobre a Madrid
0
Km
DISTÀNCIA
De Jesús Pobre a Barcelona
0
Km

PARTIDES EATIM:

  • ALQUERIA FERRANDO
  • ALQUERIA GASSENT
  • BISSEROT
  • JESUS POBRE,
    Sectors Tossals / casco Urbà / Cases Noves / Les Capitanes
  • FOIES BLANQUES
  • COVA AMPLA
  • MITJANS
  • ALQUERIA DE COLOMER
  • CASA LEIDA

Festes i Tradicions

El calendari festiu de Jesús Pobre està molt vinculat a les tradicions i també a la cultura del vi i la pansa:

  • Cavalgada dels Reis 
  • Festa del vi del terreny
  • Festes patronals 
  • Festes de l’estiu
  • Festes d’agost 
  • Festes del Cabrerot

Com Arribar a Jesús Pobre

Per la carretera nacional 332 o bé per l’autopista Ap-7:

  1. eixir a la sortida Ondara-Dénia-Xàbia 
  2. incorporar-se a la CN-332 direcció a Alacant, 
  3. agafar la CV-734 direcció a Xàbia 
  4. en la primera rotonda girar a l’esquerra direcció a Jesús Pobre, que està a 1 Km.

Comments are closed.

Close Search Window