Benvinguts a Jesús Pobre, autèntic patrimoni rural de la Marina Alta, entitat local situada als peus del Parc Natural, i que s’estén a través d’una xarxa de sendes i camins rurals en què la persona visitant descobrirà un paisatge estripat per la vinya de moscatell, tarongers i oliveres d’horts particulars, sota l’ombra de l’omnipresent muntanya del Montgó, sentinel·la del nostre poble.

Els seus veïns i veïnes són exemple d’hospitalitat i eixe do de gents característic dels pobles xicotets. Proximitat, amabilitat i ganes de compartir els nostres costums amb tu, gràcies als quals conservem 2.000 anys d’història, i 300 anys de tradició que es projecta en el seu patrimoni cultural, agrícola, paisatgístic i costumista.

Atresorem un patrimoni immaterial únic en el món amb la conservació de la tècnica tradicional de l’Escaldà per a l’elaboració de panses amb el raïm moscatell, els anomenats “doblons d’or” que van suposar l’esplendor de la Marina Alta del segle XIX, i que actualment és candidata a Bé Cultural Immaterial del Patrimoni Valencià.

Però també se’ns distingeix per una arquitectura rural que la persona visitant podrà descobrir partint des del punt neuràlgic del nostre poble: el “Gran Riurau” del segle XIX, considerat la catedral de la pansa de la Marina Alta, que desborda cultura, actes populars i activitats agrícoles durant tot l’any, amb el Mercat del Riurau de productors locals, la Fira d’Antiguitats o del llibre, i el riuraufilmfestival.

Des d’allí podràs desplaçar-te al pou del Pare Pere, la plaça de l’Església i el seu Convent del segle XVII, cases tradicionals del segle XIX, les Alqueries valencianes per a l’explotació agrícola de l’època entre el segle XII i el XVII: Colomer, Gassent i Ferrando; els tres molins i el seu mirador, corrals moriscs, horts abancalats de pedra seca, pous i basses que conformen una ruta de l’aigua, convivint durant el trajecte amb carros agrícoles, senderistes, passejants a cavall i ciclistes. I és que ací pots gaudir del teu propi temps.

Pel que fa a les festes anuals, Jesús Pobre inicia el calendari amb la festa de vins locals al gener, les festes patronals en honor a Jesús Pobre per a la Pasqua Granada, les festes en honor al poeta Ben Al·Labanna a l’agost, que culminen l’últim diumenge amb l’Escaldà, així com les festes del Cabrerot del mes d’octubre.

No pot faltar la seua gastronomia tradicional, que pots degustar en bars i restaurants en els quals no falten les tapes, coques de la marina, arrossos secs i caldosos, rebosteria de carabassa, coques amb panses i mistela.

Les activitats esportives destaquen pel nombre d’associacions organitzadores: muntanyisme i atletisme, carreres populars, BTT i per descomptat, el camp de golf més gran de la Costa blanca dissenyat per José María Olazabal.

Medi ambient, espais rurals i naturals, cultura, esport i tradició es conjuguen entre nosaltres en un just equilibri amb la modernitat del segle XXI, i fan de Jesús Pobre un lloc singular, amb un curiós topònim que t’atraparà. Tot açò i molt més ho pots trobar a Jesús Pobre.

Com a Alcalde-President d’aquesta corporació local, en nom de la Junta Veïnal i en el meu propi, us donem la benvingud

Comments are closed.

Close Search Window